کشاورزی یعنی چه؟
کشاورزی به تولید مواد غذایی و کالا از راه زراعت و جنگل داری و دامداری است. کشاورزی همان چیزی است که به ظهور تمدن منجر شد. مطالعهٔ کشاورزی به نام علم کشاورزی شناخته میشود.
کشاورزی شامل طیف وسیعی از تخصصها و فنون، از جمله راههایی برای گسترش زمین های مناسب برای زراعت گیاه، حفر کانالها و فرم های مختلف آبیاری میباشد.در دنیای امروز با نگرانیهای موجود و کمبود منابع نیاز است تا کشاورزی را به سوی کشاورزی پایدار مثلا کشاورزی زیستی یا کشاورزی فشرده مثلا صنعتی پیش ببریم تا بتوانیم نیازها را در آینده برطرف نماییم.
به چه کسانی کشاورز می گویند؟
کشاورز به فردی گفته میشود که برای تولید غذا و بهرهبرداری اقتصادی به کشت و کار در زمینهای کشاورزی و یا نگهداری دامهای اهلی میپردازد. یک کشاورز ممکن است در زمین خود به عنوان مالک و یا در زمینهای افراد دیگر به عنوان کارگر مشغول به کار باشد.
اصطلاح کشاورز به کسی که در تولید محصولات زراعی، باغی، دامی و طیور فعال است، صدق میکند. محصولات کشاورزی میتواند تنها برای مصرف خانواده کشاورز و یاجامعه تولید شود.
در
بسیاری از جوامع اصطلاحات گوناگونی برای فعالین بخشهای مختلف کشاورزی در نظر
گرفته شده است به عنوان مثال به کسانی که برای بهره برداری اقتصادی از گاو،گوسفند
و بز نگهداری میکنند دامدار یا چوپان و به کسانی که در باغها فعال میباشند
باغ دار و به کسانی که در زمین های زراعی فعال میباشند، کشاورز گفته میشود.
محصول کشاورزی به گیاهی (هر گیاهی) خودرو یا کشت شده گفته میشود که محصول آن در مراحل خاصی از رشد گیاه توسط انسان برداشت میشود. گیاهانی که کشت نشده اما محصول آنها برداشت میشود، به مانند گیاهانی که کشت میشوند اما محصول آنها هرگز برداشت نمیشود، در واقع به عنوان محصولات کشاورزی طبقهبندی نمیشوند. گلها در رده محصولات کشاورزی طبقهبندی میشوند زیرا زمانی که مورد کاشت قرار میگیرند، برداشت آنها اهداف زیبا شناختی را در بر میگیرد. محصولات کشاورزی به گیاهانی اشاره میکند که در مقیاس وسیع برای تامین غذا، پوشاک و سایر کاربردهای بشر کاشت میشوند. محصولات کشاورزی گونههای غیر جانوری یا واریتههایی کشت شده هستند که برای مصارفی به مانند غذا، علوفه دام، سوخت و یا برای هر هدف اقتصادی دیگر برداشت میشوند.
عمده ترین محصولات کشاورزی عبارتند از: سویا ، نیشکر ، برنج ، سیب زمینی ، گندم ، ذرت ، پنبه ، کدو تنبل و یونجه در حالی که اصطلاح محصول کشاورزی اغلب به گیاهان اشاره دارد اما میتواند دیگر گونههای زیست شناختی را نیز در بر بگیرد. علاوه بر این، از آنجا که قدمت کشاورزی به ۱۰،۰۰۰سال پیش باز میگردد دارای گستره وسیعی در سراسر جهان میباشد.
روش های مختلف در کشاورزی از تناوب زراعی، قبیل آبیاری، سموم ،کودها و دفع آفات مدتها پیش توسعه داده شده بود، اما گام های بزرگ در قرن گذشته برداشته شد.
در جوامع اولیه افرادی که تولید کشاورزی آن ها بیش از نیاز خانواده شان بود قادر بودند تا افراد دیگر را به طرف خود جذب نمایند. برخی از تاریخ دانان بر این عقیدهاند که توسعه کشاورزی باعث به وجود آمدن تمدن ها گردید.
در بعضی از مناطق کره زمین، بعضی از قبایل درختان جنگلها را میسوزانند و یا قطع میکنند و فضایی را که قبلا جنگل بودهاست، به زمینهای کشاورزی تبدیل کرده و در آن کشاورزی می کردند. البته این نوع کشاورزی چندان دوام نداشته و خیلی زود به دلیل رویش سریع درختان و گیاهان هرز دیگر و کم قوت بودن زمین، دست از کشاورزی میکشند و آن مکان را ترک میکنند و به محل دیگری میروند و در آن مکان هم همین کار را تکرار میکنند و این نوع کشاورزی کم کم باعث تخریب زیست بومهای جنگلی میشود. به این نوع کشاورزی در اصطلاح کشاورزی گذرا یا نوبتی گویند.
کشاورزی سنتی :
در کشاورزی سنتی ، فعالیت کشاورزی از قبیل زراعت ، باغداری و دام پروی و یا پروش ماهی و ... برای دهقان کار او و نوع زندگی او محسوب می شود و این مهمترین ویژگی این گروه و متامیز کننده از سایر افرادی که کشاورزی فقط شغل آنها و محل کسب در آمد آنها می باشد در صورتی که زندگی آنها می تواند در شهر یا در روستا باشد. در کشاورزی سنتی نیروی کار مهمترین عامل در افزایش تولید می باشد و این یکی از دلایل وجود خانوار های پر جمعیت در مناطق کشاورزی بوده است.
لینک ها :